In de provincie Noord-Holland ligt de hoofdstad Amsterdam. Het is een oude historische stad dat ligt aan het IJ en de monding van de Amstel. Je kunt er vooral binnen de grachtengordel vele monumenten tegenkomen.
Zijn naam dankt Amsterdam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. De plaats kreeg kort na 1300 stadsrechten en groeide daarna in de Gouden Eeuw uit tot een van de belangrijkste haven- en handelssteden ter wereld.
In de stad zijn in verschillende eeuwen diverse bouwstijlen gebruikt waaronder:
- Gotiek tot 1540 b.v. de Nieuwe Kerk aan de Dam, Waag op de Nieuwmarkt, voormalige Sint Antoniespoort
- Diverse Renaissance stijlen 1540-1640 b.v. Amsterdamse Renaissance, Munttoren en de Noorderkerk
- Hollands Classicisme 1625-1700 b.v. het Paleis op de Dam
- De Lodewijkstijlen XIV – XV – XVI 1800-1900
- Neostijlen 1815-1900 b.v. het Rijksmuseum, het Centraal Station, Muntgebouw, Concertgebouw en de Sint Nicolaaskerk
- Expressionisme/Amsterdamse School 1910-1930 b.v. de Amsterdamsche Bank (nu The Bank) aan het Rembrandtplein en Scheepvaarthuis, Prins Hendrikkade (nu Grand Hotel Amrâth Amsterdam)
Verdere informatie over bouwstijlen: Amsterdam-monumentenstad.nl – Digitaal grachtenboek en Amsterdam monumentenstad
Vooral tijdens een wandeling of fietsend door de stad kan je kennismaken met talloze buurten en wijken waaronder de internationaal bekende Jordaan. Je kan zo dingen ontdekken die je anders met auto of OV niet ziet.
Er is veel te zien en te doen in Amsterdam.
De binnenstad van Amsterdam bevindt zich ten zuiden van het IJ. Hier bevindt zich het oudste gebied van de stad de Wallen wat bekend is als prostitutiegebied. Rond deze oude kern ontwikkelde zich tot in de 17e eeuw in een halve maanvorm, de grachtengordel. Deze grachtengordel werd op 1 augustus 2010 geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Informatie over werelderfgoederen in Nederland
TIP Maak een rondvaart met een van de rondvaartboten door de grachten van de binnenstad.
Buiten het historisch centrum en de Grachtengordel liggen ringvormig voormalige arbeidersbuurten. In de 17e eeuw bouwde men De Jordaan en de Oostelijke Eilanden. In de 19e eeuw zijn de toenmalige arbeidersbuurten Spaarndammerbuurt, Staatsliedenbuurt, Kinkerbuurt, Pijp en Oost gebouwd.
Bekende plaatsen in de stad zijn De Dam, het Museumplein, het Vondelpark en Dierentuin Artis.
Je kunt naar een van de vele musea b.v.:
Kijk hier voor mijn Hoogtepunten in het Rijksmuseum Amsterdam
- Het Rijksmuseum met een collectie van Nederlandse kunst en geschiedenis met onder andere werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals.
- Hermitage Amsterdam. Deze is gevestigd in het voormalige klassieke gebouwde verpleeghuis De Amstelhof. Je kunt hier tentoonstellingen bezichtigen met vele kunstwerken en voorwerpen die samen het verhaal van Hermitage Verder zijn er 17e-eeuwse Hollandse groepsportretten uit de Nederlandse Gouden Eeuw te bekijken.
In de Hermitage is nu te zien tot 9-1-2022 de tentoonstelling Romanovs in de ban van ridders – Een romantisch verhaal van tsaren en ridders.
- Van Gogh Museum, een aan de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh gewijd museum
- Het Scheepvaartmuseum is een museum over de scheepvaart en de maritieme geschiedenis van Nederland
- Anne Frank Huis, een museum ter gedachtenis aan Anne Frank en haar Joodse familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten ondergedoken.
- Het Stedelijk Museum, Het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.
Overzicht andere museums in Amsterdam – Museum.nl
Voor muziek kan je o.a. naar het Concertgebouw, Muziekgebouw aan ’t IJ en vele andere muziek locaties. Informatie op iamsterdam.com.
Verder kan je naar de dierentuin Artis en de Wallen.
Hieronder enkele bezienswaardigheden die ikzelf ook interessant vind:
Paleis op de Dam, voormalig stadhuis. Deze is nu in gebruik door het Koninklijk Huis als ontvangstpaleis. Je kan deze bezichtigen. Zeker een aanrader.
Begijnenhof is het enige hofje gesticht in het middeleeuwse Amsterdam. Deze ligt binnen De Singel.
Basiliek van de Heilige Nicolaas of Sint Nicolaaskerk, Prins Hendrikkade 73. Een rooms-katholieke kerk gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw. Binnen in de kerk zijn vele schilderingen waaronder veertien kruiswegstaties, beeldhouwwerken, prachtige decoraties en diverse glas-in-loodramen.
Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, Oudezijds Voorburgwal 38, Dit is een 17de eeuws woonhuis met een schuilkerk op zolder.
Verdere bijzonderheden en informatie van Amsterdam
- Canon van Amsterdam
- Canon van Amsterdam Wikipedia
- Architectuur – Amsterdamse gebouwen met een verhaal
Last Updated on 14/05/2023 by Gerard Meuffels