Boppard am Rhein is een wijnstad in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, gelegen in het district Rhein-Hunsrück-Kreis. Boppard telt ongeveer 16.000 inwoners. De stad was oorspronkelijk een Keltische nederzetting, die later in Romeinse handen kwam. Er ontstond een vesting onder de naam Castell Bodobrica.
Hiervan zijn in de Angerstrasse en de Steinstrasse nog resten te zien. Ook van de latere middeleeuwse stadsversterkingen zijn nog overblijfselen te vinden zoals de Lelientor, de Kronetor en de Bingertor.
Aan het einde van de Rheinallee staat de Karmeliterkirche van begin 1300, een kerk zonder torens. De gotische kerk heeft wel een bijzonder fraai altaar en mooi houtsnijwerk.
In het centrum van Boppard op de Marktplatz staat de St. Severuskirche een laat romaanse pijlerbasiliek uit de 13e eeuw. Deze kerk heeft twee torens die boven de bebouwing uitsteken. Het interieur is versierd met wandschilderingen. In de hoofdbeuk vertellen ze de geschiedenis van St. Severus, patroonheilige van de kerk. Aan de rechtervleugel zijn plafondschilderingen van Christus en verschillende heiligen.
Niet ver van de St. Severuskirche ligt de Kurfürstliche Burg Boppard ( Burgstrasse 2) Hiervan is alleen nog de Bergfried uit 1340 oorspronkelijk. Deze is nu in gebruik als Museum Boppard. Men kon er de burcht en stadsgeschiedenis volgen aan de hand van voorwerpen uit de Romeinse tijd. Ook is er een afdeling Wald en Holzmuseum en worden er meubelen van in Boppard geboren Michael Thonet tentoongesteld.
De burcht van Boppard was een van de belangrijke versterkte complexen aan het Midden-Rijndal. Hij werd gebouwd door aartsbisschop Balduin van Trier als bolwerk en dwangburcht gebouwd nadat hij de stad in 1327 had veroverd. De burchttoren met gietgaten stamt nog van het oorspronkelijke bouwwerk. De vier vleugels en de hof stammen uit de 17e eeuw. In het Romeinse kamp in Boppard, rechthoekig en met ronde torens, ziet men de best bewaarde kampmuren van Duitsland. In de middeleeuwen werden die muren gedeeltelijk als stadsversterking gebruikt.
Last Updated on 27/08/2022 by Gerard Meuffels