Nuenen – Opwettense watermolen

Noord-Brabant heeft nog 10 watermolens waarvan De Opwettense watermolen er een van is.

Deze gerestaureerde watermolen ligt aan de Kleine Dommel of Rul in de gemeente Nuenen (Nuenen, Gerwen en Nederwetten of Nuenen c.a.)  

Deze dubbele onderslagmolen ligt prachtig in een schilderachtig landschap aan de Opwettenseweg 201 in het buurtschap Opwetten.  In 1884 is deze zelfs door Vincent van Gogh geschilderd.

Als je de molen vanaf de weg bekijkt zie je dat de molen uit 3 gedeeltes bestaat. Aan de linkerzijde (van de weg gezien) zie je het kleinste gebouw. In dit gebouw bevindt zich de korenmolen en vroeger was hier ook de houtzaagmolen.

In deze korenmolen wordt nog de tarwesoort spelt vermalen. Meestal is het op zondagmiddag mogelijk om een kijkje te nemen in de graanmolen tussen 13.00 en 16.00 uur.

Het middelste gebouw wat tussen de koren- en houtzaagmolen en de droogschuur staat is de voormalige oude Oliemolen. Hier is een historische zaal dat gebruikt wordt door horecagelegenheid DE WATERMOLEN van Opwetten voor o.a. huwelijksplechtigheden, feesten, bijeenkomsten en vergaderingen.

  • De Opwettense watermolen, Oude Oliemolen
  • De Opwettense watermolen, Nuenen, Noord Brabant
  • De Opwettense watermolen - Achterzijde
  • De Opwettense watermolen
  • De Opwettense watermolen, Nuenen, Noord Brabant

In het rechtergebouw de Droogschuur dat het verst van de weg ligt is nu brasserie-restaurant DE WATERMOLEN van Opwetten gevestigd. Hier kan je terecht voor een kopje koffie/thee met gebak of je kunt er gaan lunchen of dineren. Kijk voor informatie op de website van het restaurant.

De Opwettense watermolen heeft 2 waterraderen. Het grootste rad met een doorsnede van 9,3 meter zit aan de linkerzijde aan de Korenmolen. Het is het grootste waterrad van Nederland.

Het andere kleinere rad heeft een doorsnede van 7,6 meter. Deze bevindt zich aan het middelste gebouw, de oude Oliemolen.

  • Opwettense Watermolen 2004

Vincent van Gogh + Nuenen

In het verleden heeft Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 in Nuenen gewoond. Hij woonde in de Pastorie (nu Berg 26 – Nuenen) Hij woonde bij zijn ouders waarvan zijn vader Theodorus van Gogh hervormde predikant was van de gemeente.

In deze periode heeft Vincent van Gogh 25% van zijn werken gemaakt. Het dagelijkse harde leven van de medemens was zijn uitgangspunt voor zijn schilderijen, tekeningen en aquarellen

In Nuenen en omgeving maakte hij 194 schilderijen. Bij zijn omzwervingen rond Nuenen kwam hij ook regelmatig bij de Opwettense watermolen. Hij heeft hiervan ook een schilderij gemaakt in 1884.

Ook heeft Vincent van Gogh de Collse watermolen die slechts enkele kilometers (circa 2 ½ km – Collseweg 3 – 5 (achter de slagboom) verder ligt in Tongelre – Eindhoven geschilderd. Deze ligt ook aan de Kleine Dommel.

Combineer deze twee watermolens samen met een bezoek aan Nuenen.

Hier heb je ook museum Vincentre. Dit is een museum met een vaste expositie over Vincent van Gogh en vrienden. Ook is dit het startpunt voor een van de wandelingen door Nuenen met 21 locaties die aan Van Gogh herinneren. Een aantal van die plekken heeft hij naast de molens ook geschilderd.

  • Museum Vincentre, Nuenen
  • Nuenen, Beeldje Vincent van Gogh
  • Nuenen - Van Gogh kerkje
  • Salon Nune Ville - Ouderlijk huis van Margot Begemann (geliefde van Vincent van Gogh)
  • Nuenen, Beeldengroep De Aardappel eters
  • Nuenen -Windmolen de Roosdonck
  • Nuenen - Van Gogh kerkje

Rondom de Opwettense watermolen en Nuenen kan je goed wandelen en fietsen. Hiervoor kan je een route uitstippelen op de website van visitbrabant.com.

Op deze website vind je een wandel en fietsroutenetwerk van bewegwijzerde wandel en fietspaden, uitgestippeld over heel Noord-Brabant. Ieder knooppunt van wandel en fietspaden heeft een nummer. Door van het ene knooppunt naar het volgende te gaan, maak je jouw eigen wandel of fietsroute.

  • Opwettense watermolen, Nuenen
  • Opwettense watermolen, Nuenen

Mocht je meer informatie willen kijk dan op een van de volgende pagina’s over de Opwettense watermolen.

Last Updated on 19/01/2022 by Gerard Meuffels