Molens Geldrop – Mierlo – Heeze – Leende

Geldrop – Mierlo

Windmolen ’t Nupke

In Geldrop, Molenakker 3 staat de in 1843 gebouwd windmolen ’t Nupke.  Het is een ronde stenen beltmolen dat gebouwd is op een verhoogde voet van zand, de molenbelt. Een Belt is een natuurlijke of kunstmatig opgeworpen heuvel.

In de molen wordt nog regelmatig graan gemalen (maalwaardig) met 1 koppel kunststenen en 1 koppel natuurstenen (“blauwe stenen”)

Meer informatie op de pagina van de Korenmolen het Nupke

Molendatabase het Nupke

Weverijmuseum

In het Weverijmuseum in Geldrop, Molenstraat 21 vind je een museum met industriële weef- en spinnerijmachines die gebruikt werden in de lokale textielindustrie. Deze is gevestigd in het fabriekspand van de voormalige NV Wollenstoffenfabriek v/h A. van den Heuvel & Zoon. Deze had in 1981 zijn poorten gesloten.

Het pand was daarna vervallen en zwaar beschadigd. Men besloot om het complex op te knappen en te verbouwen. Daarna is er in 2000 het Weverijmuseum in gekomen.

Bij de vestiging van het Weverijmuseum in de fabrieksgebouwen heeft men het Sagebien waterrad wat oorspronkelijk in het gebouw zat hersteld. Aan de hand van tekeningen van een Maastrichtse rad werd het inwendige waterrad weer in werking gesteld.

Dit Sagebien-rad is een langzaam draaiende onderslagmolen aan de Kleine Dommel met een doorsnede van 6,8 meter en een breedte van 2 meter. Deze haalt door een groot aantal licht gebogen schoepen een hoog rendement.

Standerdmolen Mierlo

De molen in Mierlo is een naamloze dichte standerdmolen dat ligt aan de Dorpstraat 147. Hij werd rond 1640 gebouwd voor de heren van Mierlo op een heidegebied tussen Geldrop en Mierlo, het Hei-eind (later ook Molenheide genoemd)

  • De vroegere halfgesloten standerdmolen werd afgebroken in 1857 – 1858 en verplaatst naar de Dorpsstraat in de dorpskern van Mierlo. Daar werd hij in 1860 weer opgebouwd.
  • De molen werd regelmatig verwaarloosd, wisselde van eigenaar en werd diverse keren gerestaureerd of opgeknapt
  • In 1992 werd de molen nogmaals enkele tientallen meters verplaatst.
  • In 2017 werd de van oorsprong halfgesloten een gesloten standerdmolen. De ruimtes tussen de teerlingen heeft men afgesloten met 4 houten wanden voorzien van 2 deuren.
  • In 2021 is de Molenstichting Geldrop-Mierlo eigenaar geworden van de Standerdmolen

De molen is maalwaardig maar niet in gebruik voor het malen van consumptie.

Meer informatie op de website van Molenstichting Geldrop-Mierlo

Molendatabase Mierlo Standerdmolen

Heeze, Leende en Zesgehuchten

Sint Victor

De Sint Victor is een ronde stenen Beltmolen in Heeze – Leenderweg 14. Het is een beltmolen die tegenwoordig dienstdoet als korenmolen. De molen werd in 1852 gebouwd voor J.F. Pompen.

De belt – heuvel waarop de molen staat heeft een uitzonderlijke hoogte van bijna 7 meter.

Molendatabase Sint Victor Korenmolen

  • De Heimolen, standerdmolen, Leenderstrijp
  • De Heimolen - Leenderstrijp- Standerdmolen
  • De Heimolen - Leende
  • De Heimolen - Standerdmolen - Leende
  • De Heimolen, Standerdmolen, Leenderstrijp

De Heimolen

De Heimolen is een halfgesloten standerdmolen aan de Kapelstraat in Leenderstrijp.

Dit is een herbouw van de oorspronkelijke molen die werd verwoest na een zware storm in 1940.

Er is vanaf 2003 gewerkt aan de herbouw van de molen waarbij diverse originele en tweedehandse onderdelen gebruikt zijn. Zo is een gedeelte van de eikenhouten schaliën van de vorige molen afkomstig.

Ik heb een mooie wandeling gemaakt rondom De Heimolen. Tevens ging deze door het mooie natuurgebied De Leenderbossen en langs de Sint-Benedictusabdij De Achelse Kluis.

Bekijk deze wandeling op Outdooractive.com

Molendatabase De Heimolen

Last Updated on 19/01/2022 by Gerard Meuffels