Kasteel De Haar – Haarzuilens

Wij zijn een aantal keren naar Kasteel De Haar in Haarzuilens geweest. Dit grootste kasteel van Nederland vind ik een van de mooiste en meest luxueuze kasteel van Nederland wat we hebben gezien. De familie van Zuylen leefde hier al sinds het begin van de 20ste eeuw in een wereld van weelde en luxe.

Je kan dit zelf gaan bekijken door middel van een rondleiding waarbij je zelf kan rondlopen door de mooie zalen en vertrekken van het kasteel. Om een eerste indruk te krijgen wat je kan gaan zien kan je naar de website van kasteel De Haar gaan.

Voor achtergrondinformatie van het kasteel kan je ook een App van Kasteel De Haar downloaden via de App store of Google Play.

Bij bezoek aan het kasteel loop je eerst langs het Koetshuis de Haar. Deze ligt aan het stalplein voor de entree naar het kasteelpark. Je kan hiervoor of na je bezoek terecht voor koffie, lunch en borrel.

Via de entree loop je naar de prachtige tuinen en park die rondom het kasteel liggen. Deze zijn ruim 55 hectare groot. Je hebt er diverse lanen en paden die vaak slingerend het park doorkruisen.

Dicht bij de ingang heb je een rozen-en buxustuin. Hier zie je het Châtelet – klein kasteel, een kapel en Kasteel de Haar al liggen. Het kasteel en kapel is omgeven door water.

Aan de voorkant van het kasteel heb je het voorplein van het kasteel de Grand Cour. Deze heeft een ronde vorm aangezien hier rijtuigen eenvoudig konden draaien. Via een bordestrap omgeven door beelden waaronder 2 leeuwen ga je naar de hoofdingang.

Tijdens een rondgang door het kasteel kom je in verschillende vertrekken. Wat opvalt is dat het interieur allemaal rijk gedecoreerd is waarbij diverse bouwstijlen en kunststromingen door elkaar gebruikt worden.

Maar je ziet wel dat de neogotische stijl domineert. Dit is vooral te danken aan de neogotische architect dr. P.J.H. Cuypers die ook het Rijksmuseum heeft gebouwd. Hij herstelde en verbouwde het kasteel na een lange periode van verval.

Wat kom je tegen in het luxe ingerichte gebouw.

In het souterrain heb je de spoel en oude keuken. Ook is hier de kasteelwinkel te vinden.

Op de beletage heb je de volgende vertrekken:

  • De vorstelijke eetzaal waar men de maaltijden gebruikten.
  • De bibliotheek eigenlijk meer een lees of studiezaal met een boekenkast.
  • De Ridderzaal waar veel verwijzingen te zien zijn naar middeleeuwse ridderdom en mythische helden.
  • De Balzaal waar door Etienne van Zuylen en Hélène de Rothschild feesten en bals werden gegeven. De decoraties in deze zaal staan de decoraties in het teken van liefde en plezier. Je ziet hier ook enkele van de bijzonderste kunstschatten die de baron en barones tijdens hun vele reizen verzamelden.
  • De grote Main Hall of centrale hal is wel het meest indrukwekkende gedeelte wat we hier gezien hebben. Hier was de vroegere binnenplaats van Kasteel de Haar. Bij een restauratie tussen1892 – 1912 is deze overkapt met een houten gewelf met een hoogte van 18 meter dat versierd is met bladgoud.
  • Als je de Main Hall binnenkomt heb je het idee dat je in een kathedraal terecht bent gekomen. Dit komt vooral door de hoge plafonds met gotische versieringen, beelden langs de balustrade, glas en loodramen, (wand)tapijten en andere decoraties.

Op de eerste verdieping zie je diverse slaapkamers van de adellijke familie en gasten.

Na het bezoek aan het kasteel is het zeker aan te raden om wat door de tuin te lopen. Deze is rond het kasteel in Franse stijltuin aangelegd. Daaromheen is er een Engels landschapspark.

  • Tuin van Kasteel de Haar Haarzuilens
  • Tuin van Kasteel de Haar Haarzuilens
  • Boerderij in Tuin van Kasteel de Haar Haarzuilens
  • Kasteel de Haar -Riviervijver
  • Kasteel de Haar Grand Chanel of Kruisvijver
  • Herdenkingsmonument Kasteel de Haar
  • Kapel met beeld - Kasteel de Haar Haarzuilens
  • Kasteel de Haar Haarzuilens
  • Tuin van Kasteel de Haar Haarzuilens

Wat is er verder in de tuin te zien.

  • Grand Chanel of Kruisvijver. Dit is een langgerekte vijver waar de Riddertoren in gespiegeld wordt bij mooi weer.
  • Romeinse tuin, Hertenkamp, doolhof, riviervijver, overdekte brug, picknickweide en diverse boerderijen. In de rozentuin staat ook een monument ter herinnering van de oudste zoon baron Hélin van Zuylen van Nijevelt die in 1912 op 24-jarige leeftijd stierf bij een auto-ongeluk.

Kasteel de Haar in Haarzuilens is een kasteel wat je gezien moet hebben. Wij zullen er nog vaker komen.

Hieronder vind je beperkte formatie over het kasteel wat op de website van Kasteel de Haar staat.

Het middeleeuwse kasteel

Het middeleeuwse huis De Haar werd in de loop van de veertiende eeuw gesticht op een hoger gelegen stroomrug langs een dode arm van de Rijn, dit is een hare. Het werd voor het eerst in 1391 vermeld.

In de vijftiende eeuw kreeg Kasteel de Haar de grote, nog altijd bestaande, vijfhoekige plattegrond. Waarschijnlijk kreeg het deze vorm nadat het kasteel tijdens de twisten tussen de bisschop en de stad Utrecht in 1482 verwoest werd. Het kasteel werd na deze verwoesting herbouwd, maar raakte uiteindelijk in de loop van de achttiende en negentiende eeuw geheel vervallen.

  • Kasteel de Haar Haarzuilens
  • Kasteel de Haar Haarzuilens
  • Kasteel Haarzuilens Utrecht
  • Kasteel de Haar Haarzuilens
  • Kasteel de Haar Haarzuilens
  • Kasteel Haarzuilens Utrecht
  • Tuin van Kasteel de Haar Haarzuilens

Baron Etienne en architect Cuypers

Aan het einde van de 19de eeuw besloot de jonge eigenaar baron Etienne van Zuylen van Nijevelt de voorouderlijke behuizing in grootse stijl te laten restaureren. De opdracht voor de herbouw werd gegeven aan de architect Pierre Cuypers.

Herbouw van het kasteel

In 1892 werd begonnen met het grote project en vonden de eerste werkzaamheden aan het kasteel plaats. Tijdens de herbouw werden de bestaande, nog hoog opgaande, vijftiende-eeuwse muren gerestaureerd en opgenomen in het nieuwe ontwerp. In een periode van nog geen 20 jaar verrees een indrukwekkend bouwwerk.

Een waar ‘Gesamtkunstwerk’

Het bijzondere van De Haar is dat het kasteel nu ruim honderd jaar geleden geheel gerestaureerd en gedeeltelijk herbouwd werd op een manier die in Europa zijn weerga niet kent. Hierbij gaat het niet alleen om de architectuur, maar ook om het interieur en de tuinen. Zelfs de kapel en het dorp werden in deze visie betrokken, zodat men zonder overdrijving kan spreken van een ‘Gesamtkunstwerk’.

Last Updated on 19/01/2022 by Gerard Meuffels