Catania – Sicilië

We hebben 2 rondreizen gemaakt naar Sicilië. We begonnen de reis in Catania de 2de stad van Sicilië wat aan de oostkust van het eiland ligt.

Om er te komen kan je vanaf Amsterdam Schiphol of via andere luchthavens vliegen naar de luchthaven van Catania Aeroporto di Catania-Fontanarossa of Catania International Airport. De vliegtijd is zonder tussenstop ongeveer 3 uur.

De stad Catania heeft een historisch stadscentrum dat sinds 2002 samen met 8 andere barokke steden in de Val di Noto op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

De havenstad werd in de 17e eeuw volledig verwoest door een uitbarsting van de Vulkaan Etna en een aardbeving. Daarna werd de stad heropgebouwd in Barokstijl. Men gebruikte hierbij vaak lavasteen als bouwmateriaal. Hierdoor zie je nu nog in de stad donkergrijze of zelfs zwarte gebouwen.

We maakte een stadswandeling waarbij we een goede indruk kregen wat te stad te bieden heeft.  

Wij begonnen bij de Piazza del Duomo. Dit is een groot plein in het stadscentrum waar aan de oostzijde de Cattedrale di Sant’Agata staat. Deze kathedraal dat gewijd is aan de beschermheilige van de stad Agatha van Sicilië is door aardbevingen en uitbarstingen van de nabijgelegen Etna meermalen verwoest.

In 1693 werd de stad zelfs geheel verwoest tijdens een aardbeving. Hierna werd de kathedraal in de daaropvolgende jaren herbouwd in de stijl van de Siciliaanse barok.

Het huidige aanzien van de kerk stamt uit de 18e eeuw en is uitgevoerd naar de plannen van Giovanni Battista Vaccarini. De façade bestaat uit drie niveaus met Korinthische granieten zuilen, die waarschijnlijk uit het Romeinse theater van Catania zijn gehaald. De gevel is gedecoreerd met marmeren standbeelden van Sint-Agatha boven de ingang, Sint-Euplius rechts en Sint-Birillus links.

De houten deur van de hoofdingang heeft 32 gebeeldhouwde panelen met daarop episoden uit het leven van de heilige Agatha, wapenschilden van pausen en christelijke symbolen.

De koepel dateert uit 1802. In de 70 meter hoge klokkentoren hangt de op twee na grootste kerkklok van Italië, na die van de Sint-Pietersbasiliek in Rome en die van de Dom van Milaan.

  • Cattedrale di Sant'Agata - Kathedraal Catania
  • Kathedraal Catania, Piazza del Duomo
  • Kathedraal Catania, Piazza del Duomo
  • Kathedraal Catania, Piazza del Duomo
  • Cattedrale di Sant'Agata - Kathedraal Catania
  • Piazza del Duomo - Catania
  • Behouden deel van de Normandische kerk
  • Cattedrale di Sant'Agata, Kathedraal Catania
  • - Piazza del Duomo

Het voorhof van de kathedraal wordt gescheiden van het Piazza del Duomo door een smeedijzeren hek, versierd met bronzen beelden van tien heiligen.

De tuin aan de noordzijde van de kathedraal wordt omringd door een marmeren balustrade die is versierd met vijf grote standbeelden van heiligen in Carrara marmer.

Het interieur van de kathedraal is door pilaren in drie schepen verdeeld. In de middelste apsis staat het hoofdaltaar, in de linker apsis bevindt zich de sacramentskapel en in de rechter apsis bevindt zich de kapel van de heilige Agatha. In die kapel worden in een met juwelen versierde zilveren reliekschrijn de relikwieën van de heilige Agatha bewaard.

Waar je ook zeker moet gaan kijken is bij de oudste markt van de stad La Pescheria, de vismarkt. Deze wordt elke ochtend gehouden uitgezonderd op zondag. Deze bereik je via een trap vanaf de Piazza Duomo bij het standbeeld Fontana dell’Amenano. Het wordt gehouden onder de gewelven van de Porta di Carlo V en het pleintje Piazza Alonzo di Benedetto en directe omgeving.

Men kan er een groot aanbod aan vis en zeevruchten zien zoals o.a. zwaardvis, tonijn en sardines. Maar behalve vis zijn er ook andere eetwaren die op de markt verkocht worden en in de straten rond de markt vind je meestal eetstalletjes en diverse visrestaurants met vaak Siciliaanse specialiteiten krijgen.

Maar wandel ook door de straten rondom zoals de Via Crociferi of de Via Etnea. De Via Etnea is de hoofdstraat en een van de belangrijkste straten van Catania. Deze begint bij de Piazza del Duomo bij de kathedraal van Catania. Gaat verder over de Piazza Università, Piazza Stesicoro verder naar het noorden richting de vulkaan de Etna.

Het is een winkelstraat met luxere winkels, kleinere boetiekjes, bekende winkelketens met caféterrassen en veel geflaneer.

  • Romeins amfitheater van Catania
  • Piazza Stesicoro - Catania Romeins amfitheater
  • Romeins amfitheater van Catania
  • Romeins amfitheater van Catania
  • Romeins amfitheater van Catania, Piazza Stesicoro

Maar de Via Etnea is ook een toeristische attractie omdat je op de ongeveer 3 km lange straat vrijwel alleen Barokke gebouwen tegenkomt uit het begin van de 19e eeuw. Je komt diverse bezienswaardigheden tegen zoals de Basilica della Collegiata, het plein Piazza del’ Universitá en het plein Piazza Stesicoro.

Op het plein Piazza Stesicoro zijn nog de resten van een Romeins amfitheater van Catania uit de 2e eeuw na Christus te zien. Apart om dit te zien midden op een druk plein.

Op het plein staat verder ook een monument van de componist Vincenzo Bellini die in Catania is geboren. Zijn geboortehuis staat op het Piazza San Francesco en in het Museo Belliniano dat hier nu gevestigd is komt je meer te weten over het leven en het werk van Bellini.

Nog meer Romeinse overblijfselen zagen we aan de Via Vittorio Emanuele. Hier wat verscholen tussen de bebouwing ligt het Teatro romano di Catania, het Romeinse theater van Catania. Deze is gebouwd met lavasteen van de Etna. Men ziet er de cavea, een halfronde tribune. Ook is er onder de tribune nog een origineel gangenstelsel waar vandaan men de zitplaatsen bereikte. Het theater is voor het publiek open zodat je het kan bekijken.

  • Romeinse theater van Catania
  • Romeinse theater van Catania , tribune
  • Romeinse theater van Catania, Teatro romano di Catania
  • Catania

Het theater is vrijwel geheel omgeven door gebouwen. Men kan de tribune beklimmen waarna men vanuit de bovenste tribunes het kleinere halfronde Odeion van Catania kan bereiken. Deze ligt ten noordwesten van het Romeinse theater. Naast muzikale optredens en dans werd het waarschijnlijk gebruikt voor het oefenen van de voorstellingen die werden gehouden in het nabijgelegen theater.

We zagen verder ook nog het Castello Ursino. Een kasteel uit de 13e eeuw gebouwd in opdracht van keizer Frederik II en was toen vrijwel onneembaar. Het verloor zijn militaire betekenis nadat Palermo hoofdstad van Sicilië was geworden. Daarna werd het gebruikt als gevangenis.

Het Castello Ursino is een van de weinige gebouwen die niet verwoest werd tijdens de aardbeving van 1693. In 1934 werd het gerestaureerd en werd er het Museo Civico in gevestigd. Het museum beschikt over een grote collectie beelden uit de klassiek oudheid.

  • Fontana dell'Elefante - fontein van de olifant - Catania
  • Castello Ursino - Catania
  • Catania - Sicilie
  • Vismarkt Catania, La Pescheria
  • Piazza del’ Universitá, Catania

Zoals je ziet is er in Catania veel te zien en het is een goede start voor een verdere ontdekking van het eiland Sicilië.

Last Updated on 23/08/2022 by Gerard Meuffels