Archeologisch erfgoed Gran Canaria

Archeologisch erfgoed (van www.grancanaria.com)

De Canarische eilanden waaronder Gran Canaria werden al vanaf ongeveer de 2de eeuw v. Chr. bevolkt door de Guanchen. Tot de verovering door de Spanjaarden in de 15de eeuw waren zij de enige bewoners van de eilanden. Van deze periode zijn op het eiland belangrijke archeologische overblijfselen gevonden. Dit zijn tastbare overblijfselen zoals grotwoningen, grafheuvels, begraafplaatsen, nederzettingen, grotschilderingen. Deze antieke wereld kan je op verschillende plaatsen bekijken en ontdekken. Hieronder een selectie wat er te zien is.

In San Bartolomé de Tirajana

  • Necropolis van Areara Prehistorische begraafplaats met meer dan duizend grafheuvels. Het betreft een gebied van 2 km lang bij 1 km breed. Zeker een bezoek waard.
  • Las Fortalezas  – Een goed voorbeeld van een burcht van ruwe en met de hand bewerkte grotten. In sommige grotten zijn nog overblijfselen van schilderingen te vinden, andere dienden als begraafplaats of als silo’s.
  • Punta Mujeres – Aan de zeeboulevard van Meloneras – Het betreft een omvangrijke woonstructuur en een van de talrijke nederzettingen langs de kustlijn van het eiland.
  • Tunte nederzetting – Het oude centrum van de gemeente San Bartolomé de Tirajana wordt Tunte genoemd.  Deze ligt op ongeveer 900 m hoogte op de flanken van de Barranco de Tirajana in het midden van de oude vulkaankrater Caldera de Tirajana. Je vindt er de grootste grotten nederzetting van de Canarische Eilanden. Een echt ondergronds dorpje gehouwen uit steen met woningen, graanopslagplaatsen, begraafplaatsen en rotsschilderingen.

Andere plaatsen

  • Museo y Parque Arqueológico Cueva Pintada – GáldarDe Cueva Pintada is een grot in Gáldar op Gran Canaria die volgens archeologen ongeveer 2000 jaar geleden werd beschilderd. De grot werd door mensen uitgehouwen en vervolgens beschilderd. De schilderingen betreffen geometrische patronen in de kleuren wit, zwart en roodbruin. Het is een deel van het Archeologisch Park.
  • Cave La Audiencia (Temisas – Aguïmes) -Nederzetting van door mensen uitgehouwen en bewerkte grotten die voor verschillende doeleinden gebruikt werden: slaapkamer, keuken, silo of graanopslagplaats.
  • Bentayga/Cuevas del Rey (Tejeda) – De Koningsgrotten zijn gebouwd in bijzondere archeologische lijnformaties. Er zijn een aantal grotwoningen, begraafgrotten, opslagplaatsen en ruimtes voor religieuze praktijken en een grote almogarén (religieuze plek).
  • Caserones nederzetting (La Aldea de San Nicolás) – Deze heeft grote collectie grotschilderingen, pintaderas, en beelden van leem en steen opgeleverd die in het Museo Canario zijn te zien. De grafheuvel ‘Lomo de Caserones’is inmiddels voor bezoekers opengesteld (bij het strand van La Aldea).
  • Los Letreros de Balos (Agüimes)Plaats met de belangrijkste grotschilderingen van Gran Canaria. Hier bevinden zich praktisch alle soorten schilderingen die er op de Canarische Eilanden te vinden zijn: antropomorfen, zoömorfen, alfabetische en geometrische inscripties…
  • Santa Brígida – Hier diverse grottencomplexen zoals Cueva de Los Frailes uitgehouwen in de vulkaan La Caldereta met 37 natuurlijke grotten en de Cueva de los Canarios. Dit is een groep kamers en graanopslagplaatsen uitgehouwen aan de binnenkant van de vulkaankrater la Caldera de Bandama. Het belangrijkste kenmerk is de aanwezigheid van schilderingen en inscripties in Arabische talen.
  • Maipés Necropolis (Agaete)Een enorme begraafplaats van de inheemse cultuur in de prachtige vallei van Agaete.  Deze heeft een oppervlakte van meer dan een vierkante kilometer en er zijn bijna vijfhonderd grafheuvels in vulkanisch materiaal.
  • Telde archeologisch erfgoed – Telde was lang vóór de Spaanse verovering al een van de twee koninkrijken waarin het eiland Gran Canaria was verdeeld. Je kan daardoor belangrijke archeologische vindplaatsen met grotten, grafheuvels en bouwwerken bekijken zoals de nederzettingen Tara, Tufia, Baladero, La Restinga/ Llano de Las Brujas en bij de Montaña de las Cuatro Puertas en El Draguillo – Barranco de Guayadeque bezoeken.
  • Artenara archeologische vindplaatsen  – Je vindt hier diverse complexen zoals Acusa één van de belangrijkste vindplaatsen hier. Hier vind je o.a. beschilderde woonverblijven grotwoningen en begraafgrotten. Verder heb je de grotten van de Cuevas de Caballero. Deze werden door de inheemse herders gebruikt. In de bergen van Artenara ligt de Cueva de Los Candiles met grottekeningen op de muren.

Last Updated on 06/12/2021 by Gerard Meuffels